Aleksandra Blinnikalla on edessään viiden vuoden urakka – MM-hopeamitalisti tähtää Tokion Olympialaisiin

ed77c8b0-77d5-4d5b-b3a4-60beaf2b8610-main_image

Kuva: Robert Hajduk

Vaikka Rion Olympialaisiinkin on vielä vuosi aikaa, Puolan Sopotissa viime viikonvaihteessa Raceboard-luokassa MM-hopealle sijoittunut purjelautailija Aleksandra Blinnikka, 22, tähtää jo nyt viiden vuoden päässä järjestettäviin Tokion Olympialaisiin. Aleksandra on jo vuosia kansainvälisen menestyksen hyväksi töitä tehnyt urheilija, jota voidaan hyvin pitää Tuuli Petäjä-Sirénin haastajana ja naisten purjelautailun suurimpana tulevaisuuden toivona. Meillä suomalaisilla on syytä odottaa häneltä menestystä myös tulevaisuudessa.

Viime viikonvaihteen MM-mitali ei ollut suinkaan Aleksandra Blinnikan ensimmäinen kansainvälinen saavutus. Jo viime vuonna hän sijoittui niin ikään Sopotissa järjestetyissä EM-kilpailussa naisten Raceboard-luokassa hopealle. MM-kilpailuissa Espanjan Blanesissa hän oli vuosi sitten Raceboard-luokan kuudes.

Näitä saavutuksia Aleksandra sanoo arvostavansa yhdessä viimeisimmän mitalin kanssa eniten. Viime viikonvaihteen kisan voitti latvialainen Ilona Grinberga. Aleksandra oli toinen ja Puolan Krystynaa Soltyka kolmas.

Purjelautailu Raceboard-luokan jälkeen looginen uranjatke on olympialuokka eli RS:X luokka, jossa Aleksandra jo harjoittelee ja jossa hän toivoo menestystä tulevina vuosina. Pääpaino Aleksandran kilpailemisessa tulee olemaan jatkossa RS:X -luokassa, jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti.

– Tänä vuonna ensisijaisena tavoitteenani on kilpailla mahdollisimman monipuolisesti Raceboard luokassa ja olla huipulla siinä. Tämän jälkeen olympialuokassa menestyminen on todennäköisempää. Raceboard luokassa ei ole montaa naista kilpailemassa, joten normaalisti kisaan Suomen parhaimpia miespurjehtijoita vastaan. RS:X luokassa ainut treeni/kilpakumppani Suomesta on Tuuli Petäjä-Sirén, Aleksandra kertoo.

33026f3e-5183-4608-b55e-e7f15d603fde

 

Aleksandra Blinnikka sijoittui Puolan Sopotissa purjelautailun MM-kisoissa hopealle. Kuva: Robert Hajduk

Purjelautailussa, kuten missä tahansa urheilussa, kansainväliselle huipulle pääseminen vaatii täydellistä omistautumista lajille, pitkäaikaisten tukijoiden hankintaa ja rahaa. Lisäksi tarvitaan mittaamaton määrä kärsivällisyyttä, organisointikykyä ja kykyä viedä projekti maaliin. Kielitaitoisena ja määrätietoisena ihmisenä Aleksandralla on hyvät mahdollisuudet onnistua. Yo-merkonomin koulutuksestakaan ei projektin vetämisessä liene haittaa.

Aleksandran vuosiohjelma kertoo hänen täydellisestä omistautumisestaan lajilleen ja tavoitteelleen. Suurimman osan vuodesta hän harjoittelee ulkomailla. Aleksandran vuoteen sisältyy 32 viikkoa treenaamista mukaan lukien ainakin kolme kuukautta treenileirejä ja kilpailuja. Levolle jää aikaa noin kaksi kuukautta, mikä on suunnilleen sama aika, jonka hän ehtii vuoden aikana olla Suomessa.

– Tammikuussa olin kaksi viikkoa purjehtimassa ja harjoittelemassa Miamissa. Helmi-maaliskuussa oli kuukauden harjoitteluleiri Brasiliassa. Huhti-toukokuussa oli kolmen viikon treenileiri Rhodoksella. Toukokuun lopussa alkoi kisakausi, joka jatkuu puoleen väliin kesäkuuta MM-kisojen päättyymiseen. Sen jälkeen lähden jälleen harjoittelemaan Espanjaan syyskuun EM-kisoja varten. Loppuvuodesta olisi tarkoitus lähteä Brasiliaan treenaamaan kuukaudeksi, Aleksandra summaa tämän vuoden ohjelmaansa.

Aleksandran vuosiohjelmasta saattaa syntyä kuva mukavasta, helposta ja kadehdittavasta elämästä. Siitä ei kuitenkaan kysymys. Aleksandra haluaa painottaa sitä, että kysymys on sitoutumisesta kovaan työhön. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää onnistumista monella alueella.

– Tärkeintä projektini kannalta ovat taloudellinen puoli (sponsorit, tarpeeksi tukea, jotta voin kilpailla ja toteuttaa treenileirimme) ja mahdollisuus ympärivuotiseen harjoitteluun ja kilpailemiseen. Jos pystyn turvaamaan yhdessä valmentajani kanssa nämä seikat, niin minkään ei pitäisi estää meitä saavuttamasta maapaikkaa Tokion Olympialaisiin ja paikkaa Suomen purjehdusmaajoukkueessa.

Valmennuspuoli Aleksandralla on kunnossa. Häntä valmentaa espanjalainen Curro Manchon. Fysiikan valmennuksesta huolehtii niinikään espanjalainen Manuel Halcon Chacon yhdessä Curro Manchonin kanssa.

– Aloitin vuonna 2013 ammattimaisen harjoittelun Cadizissa, Espanjassa lajin parhaimpien kanssa. Siitä asti olen treenannut säännöllisesti Manuelin ja Curron avustuksella. Curro on 2012 olympiahopeaa voittaneen Tuuli Petäjä-Sirénin ja moninkertaisen EM- ja MM-mitalisti Blanca Manchonin valmentaja. Viime vuodesta lähtien olemme toteuttaneet intensiivisiä treenileirejä ympäri maailmaa yhdessä muiden huippupurjelautailijoiden kanssa, Aleksandra kertoo.

Vantaalaisella Aleksandralla purjelautailu on veressä perheen peruja. Isä ja kaksi veljeä ovat purjelautailijoita ja myös menestyneitä lajissa. Aleksandra kertoo vakavan suhtautumisen urheiluun olleen hänen mielessään purjelautailun aloittamisesta alkaen.

Lopullisen päätöksen kilpaurheilijan urasta hän sanoo syntyneen silloin, kun hän aloitti purjehtimista RS:X olympialuokassa. Vähätellä ei voi myöskään sen vaikutusta, miltä sitoutuminen määrätietoiseen tekemiseen urheilijasta itsestä tuntuu.

– Purjelautailu on minulle mahdollisuus tehdä sitä mikä tekee minut onnelliseksi. Saan purjehtia, harjoitella, matkustaa ja olla ystävien kanssa. Nämä seikat korvaavat sen, mitä ehkä toisaalla menetän. Tavoitteeni on päästä Tokion kisakoneeseen. Sen eteen harjoittelen ja teen töitä niin paljon kuin pystyn, Aleksandra vakuuttaa.