Vesillä menehtynyt alkuvuoden aikana jo 40 henkilöä

IMG_0996

Kuvaaja: Markku Hietavuori

Ennakkotietojen mukaan huviveneilyssä on menehtynyt tammi-elokuussa 40 henkilöä eli saman verran kuin koko viime vuonna yhteensä. Suurin osa onnettomuuksista sattui moottori- tai soutuveneissä ja suurimmassa osassa syynä oli veneen kaatuminen tai kallistuminen.

Suomen sisävesialueilla menehtyi tammi-elokuussa 34 henkilöä. Näistä Kymijoen vesistössä menehtyi 15 henkilöä. ”Viime vuoteen verrattuna sisävesialueilla menehtyneiden määrä on kaksinkertaistunut. Erityisen synkältä tilastot näyttävät Kymijoen vesistön osalta, jossa viime vuonna menehtyneitä oli vertailuajankohtana 3 ja nyt määrä on 15”, kertoo yksikönpäällikkö Ville Räisänen. Kymijoen vesistö on yksi Suomen suurimmista, sisältäen järvistä mm. Päijänteen, Keiteleen ja Puulan.

Suomen merialueilla vesiliikenteessä menehtyi 6 henkilöä tammi-elokuussa 2016. Vuoden 2015 tammi-elokuuhun verrattuna Suomen merialueilla kuolleita oli kaksi vähemmän.

Vuodesta toiseen kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien pääsyy vesillä on pienen veneen kaatuminen tai kallistuma, jonka seurauksena on jouduttu veteen eikä ole kyetty pelastautumaan. Lisäksi monissa onnettomuuksissa ns. tappokytkimen eli moottorin hätäkatkaisimen käyttö olisi voinut antaa mahdollisuuden pelastautua.

Poikkeuksellisesti tänä vuonna on menehtynyt useita ihmisiä myös törmäyksissä niin toisiin veneisiin kuin kiinteisiin rakenteisiin. Väistämissäännöt ja muut vesiliikennesäännöt tuleekin tuntea, tosin aina on hyvä ottaa huomioon, että toinen veneilijä ei välttämättä ole syystä tai toisesta havainnut sinua, vaikka olisikin väistämisvelvollinen.

”Taas kerran voimme todeta, että yksinkertaisilla keinoilla olisi voitu säästää useita henkiä. Pelastusliivit päälle, moottorin hätäkatkaisin käyttöön eikä oteta turhia riskejä. Ensisijaisesti toki pyritään välttämään veteen joutumista eli ei seisota siinä kiikkerässä pienessä veneessä. Suurimman osan menehtyneistä olisi pelastanut päälle oikein puetut pelastusliivit”, muistuttaa Räisänen.

Tiedot perustuvat poliisin tietoon tulleisiin vesiliikenneonnettomuuksiin sekä mediaseurantaan.
Vesillä liikkumisen opas
Trafin veneilysivusto