:TURUN KAUPUNKI: Merirauhan julistus avaa veneilykesän

, , Comments Off on :TURUN KAUPUNKI: Merirauhan julistus avaa veneilykesän

Turku julistaa luontoa kunnioittavan merirauhan merellä ja sen äärellä liikkuville sekä koko Suomen vesille. Kaikkien meren ystävien tapahtuma PAX NAVIS järjestetään maailman merien päivänä 8.6.2022. Tapahtumaa täydentävät rantojen siivoustalkoot 6.–12.6.

PAX NAVIS on merihenkinen, rento ja informatiivinen tapahtuma, joka pyrkii edistämään Itämeren suojelua sekä vastuullista ja turvallista veneilykulttuuria. Tapahtuman nimi, PAX NAVIS, on latinaa ja viittaa rauhaan ja veneilyyn.

– Tapahtuman idea on aikoinaan syntynyt yksityishenkilön toimesta ja nyt tapahtuma järjestetään jo kuudennen kerran. Järjestämisestä vastaavat Turun kaupungin Itämerihaaste, Turun Mikaelinseurakunta ja Ruissalon Telakka. Tavoitteena on synnyttää merirauhan julistuksen perinne, johon voi osallistua mereltä tai maalta, ja jonka myös muut tahot voivat omaksua, tapahtuman vastaava Tove Holm kertoo.

Tapahtuma järjestetään Ruissalon telakalla keskiviikkona 8.6. kello 17.45–18.45. Merirauha julistetaan klo 18. Sen lukevat suomeksi ja ruotsiksi kirkkoherra Jouni Lehikoinen Turun Mikaelinseurakunnasta ja merenkulkijatyön johtaja Jaakko Laasio Merimieskirkosta. Lisäksi ohjelmassa on musiikkiesityksiä ja kumppaneiden esittäytymisiä.

Rantasiivoustalkoot lahjana Ahvenanmaalle

Ahvenanmaan itsehallinto täyttää 100 vuotta 9.6.2022. PAX NAVIS -tapahtuma juhlistaa Ahvenanmaan merkkivuotta haastamalla kaikki mukaan siivoamaan rantoja ja luontoa. Osallistuminen talkoisiin on yhteinen lahjamme Ahvenmaalle ja Saaristomeren tulevaisuudelle.

Siivoustempaukseen voi osallistua 6.–12.6.2022. Keskiviikkona 8.6. klo 12–18 PAX NAVIS -tapahtuman järjestäjät tarjoavat Ruissalon telakalla kakkukahvit 50 ensimmäiselle siivoustempaukseen osallistujalle.

– Siivoustempaus sopii erinomaisesti esimerkiksi osaksi tyky-päivän ohjelmaa. Se on hyötyliikuntaa, josta jää moninkertainen hyvä mieli. Ja päivän päätteeksi voi jäädä seuraamaan merirauhan julistuksen ohjelmaa, Tove Holm vinkkaa.

Omat rantasiivoustalkoonsa voi merkitä ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -sovelluksella kartalle. Sovelluksella myös raportoidaan kerätyt roskat. Roskien raportoinnin avulla pystytään ehkäisemään vesistöjen roskaantumisongelmaa jo alkumetreillä. Maksuton Siisti Biitsi -sovellus on ladattavissa Google Play -kaupasta tai App Storesta.

Osallistua voi myös somen kautta

Merellisiä tunnelmia voi jakaa myös sosiaalisen median kautta. Tunnuksella #paxnavis voi lähettää omat merirauhan toivotuksensa teksteinä, kuvina tai videoina Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä. Somen kautta 1.5.–8.6. osallistuneiden kesken arvotaan tapahtuman kumppaneiden lahjoittamia palkintoja.

Tapahtuman kumppaneina vuonna 2022 ovat Helsingin kaupunki, Viking Line, Silja Line, Turun Satama, Suomen Purjelaivasäätiö, Visit Ruissalo, Kajahdus Oy, Archipelago Sea Jazz, Suomen Merimieskirkko, Pidä Saaristo Siistinä ry, Aurajokisäätiö, Airisto Segelsällskap i Åbo, Sirokoru, Rotarypiiri D1410, Paavo Nurmi Games, Varsinais-Suomen ELY -keskus, Turun seudun sukeltajat, Sukellushistoriallinen yhdistys, Pilvilinna mediahouse, HUB Turku, Buster, Lounais-Suomen Venepoliisit, Länsi-Suomen merivartiosto, Rajavartiolaitos, Suomen Nuorisopurjehtijat ry, Meripartio Mikaelin Siniset ja Turun Naispoliisilaulajat.

Tapahtuman ohjelma ja lisätiedot osoitteessa paxnavis.fi
Facebook: https://www.facebook.com/events/505509921255377